laden...

laden...

RIJLES BE

Rijbewijs E achter B (aanhanger)

Haal je aanhanger rijbewijs bij onze deskundige rijschool. Werk jij bij een bedrijf waar je dagelijks grotere materialen voor moet vervoeren? Ga jij het liefst op vakantie met een caravan? Rijd je geregeld met een grote aanhanger? Of heb je een paard en wil je vaker aan wedstrijden deelnemen?
In bijna alle gevallen is het verplicht om hiervoor een BE rijbewijs te halen, zodat je met je aanhanger veilig en vertrouwd de weg op gaat. Wanneer je ervoor kiest een BE rijbewijs te behalen, verbreed je jouw horizon. Ook word je beter inzetbaar voor verschillende werkgevers. Bij sommige banen is een BE rijbewijs verplicht.

Bij rijschool Iselmar is het mogelijk om je aanhanger rijbewijs al binnen 1 dag te behalen. Onze professionele instructeur staat voor je klaar om je de fijne kneepjes van het rijden met een aanhanger te leren. Zo heb je alle vrijheid om zowel kleine als grote afstanden af te leggen met een aanhanger of caravan.

Binnen 1 of 2 dagen je BE rijbewijs

Ga je voor je BE rijbewijs? Dan heb je de keuze uit 2 mogelijkheden. Kies je bijvoorbeeld voor een cursus van 1 dag waarbij je 's morgens begint met de lessen en later op de dag je examen ingepland staat. Komt dat je niet uit of wil je het iets rustiger aan doen? Het is uiteraard ook mogelijk om je lessen te verdelen in 2 dagen, dan rijd je op zaterdag 3 uren en de week erna weer 3 uren en aansluitend examen.

Neem contact met ons op om je eerste les in te plannen.

Hoe zit het nu precies?

In menige personeelskantine en op veel feestjes en bijeenkomsten komt zo nu en dan wel weer de vraag voorbij hoe het nu zit met het BE rijbewijs. Er zijn veel fabels en onwaarheden in omloop, zoals: met een tandemas heb ik een BE nodig en de aanhanger moet lichter zijn dan het trekkend voertuig.
De regels zijn de afgelopen jaren verschillende malen gewijzigd. Kreeg je voor 1984 het BE rijbewijs nog cadeau, per 19 januari 2013 zijn de regels weer verder aangescherpt.

Om te kunnen bepalen welk rijbewijs je bij welke combinatie nodig hebt is het handig om van zowel het trekkend voertuig als van de aanhanger het kentekenbewijs bij de hand te hebben of deze te raadplegen op de site van de RDW. Op de achterzijde van de kentekenkaart staat onder F.2 de toegestane massa van het voertuig. Deze massa is van belang om te bepalen welk rijbewijs je nodig hebt. Je kunt dan onderstaand schema volgen.

Resumerend:
1. Maximaal gewicht aanhanger < 750 kg rijbewijs B
2. Maximaal gewicht combinatie < 3500 kg rijbewijs B
3. Maximaal gewicht combinatie > 3500 kg rijbewijs BE

Meer uitleg

De C1E combinatie komt alleen voor bij BE trekker oplegger combinaties. Bij rijbewijzen behaald voor 19 januari 2013 geldt hiervoor geen maximum gewicht en bij rijbewijzen na deze datum behaald is het maximum 12.000 kg. Mocht de combinatie zwaarder wegen is een CE rijbewijs noodzakelijk. Aangezien de regels in 2013 zijn veranderd kan het voorkomen dat combinaties die voor 2013 nog met een B rijbewijs bestuurd mochten worden dat nu alleen nog met een BE rijbewijs mag.

Let op! Deze rijbewijs regels hebben niets te maken met de technische eisen van de combinatie. Het is dus mogelijk om met een auto met een maximaal gewicht van 1450 kg, die 1200 kg mag trekken een aanhanger te koppelen met een maximum gewicht van 2000 kg die leeg 600 kg weegt. Voor deze combinatie kan worden volstaan met het B rijbewijs. De aanhanger mag niet zwaarder worden beladen dan 1200 kg totaal.

Wanneer een BE rijbewijs?

// Rijschool Iselmar

Het aangewezen adres voor goed rijles.

Wil je ook veilig vlot en vertrouwd rijles volgen?
Bij ons zit je goed!
Neem eens vrijblijvend contact op.

// Contact

Rijschool Iselmar
Janneke van der Wal
Duizendblad 41
8607 ED Sneek
info@rijschooliselmar.nl
06 - 21 22 58 77
KvK: 66358165
CBR registratienummer: 3116Z9
Bank rek.nr: NL90ABNA0401507645
Ontwerp AF Design Workum